Dieselgate - är din bil uppdaterad?

2018-10-25 00:00:00

”Min bil har fått en uppdatering efter utsläpps-skandalen ’dieselgate’ och är märkbart slöare och törstigare, vad ska jag ta mig till?”

På bilden, vår senaste kund som drabbats av en ofrivillig uppdatering, ett typexempel i form av VW PASSAT ALLTRACK 4-Motion 2.0 TDI 170hk 2013. Nu går den som den skall, och lite till!


Har du eller någon du känner drabbats av en s.k. "emissions update”, dvs en uppdatering av motorprogramvaran som följd av avslöjandet om utsläppsfusk i "dieselgate"-härvan? Är du missnöjd över bilens nya körbarhet och bränsleförbrukning? Lugn, det går att lösa med ytterligare en omprogrammering, denna gång hos en av våra stationer. Vi utgår ifrån den uppdaterade mjukvaran så att du får del av dess förbättringar, men justerar de bitar du påverkas av i form av effekt och förbrukning.


ERBJUDANDE: 
Visa upp ett kvitto eller en kallelse på uppdatering hos din märkesverkstad, så ger vi dig 500kr rabatt på en optimering hos oss. 
Var din bil optimerad av annat företag innan uppdatering, och denna nu gått förlorad? Ring 08 400 298 30 och berätta mer så skall vi se vad vi kan göra för att hjälpa er ytterligare. 


BAKGRUND: 
Vi får en ökande mängd samtal och mail från kunder som, frivilligt eller ej, fått en uppdatering av mjukvaran till följd av erkännandet om biltillverkarnas systematiskt fuskande med motormjukvaran i Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda och Seat’s 1.6 TDI, 2.0 TDI, och 3.0 TDI V6.  
Kunderna verkar överens om tre saker - bilarna blir väsentligt tröttare och törstigare efter uppdateringen, och VW-gruppen har ingen ytterligare åtgärd att erbjuda. Vidare rapporteras om följdproblem med igensatta EGR-ventiler och DPF-filter snart efter åtgärd. Läget är så illa att ägare till bilar som ännu inte varit inne för uppdatering, helt enkelt vägrar göra den alls. Teknikens Värld skriver i September 2018 att endast 3/4 av alla drabbade fordon kommit in för uppdatering, och att hela 50 000 bilar åker runt med gamla fuskmjukvaran som släpper ut långt över tillåtna mängder kväveoxider (NOx). 


Utsläpps-skandalen i fordonsindustrin fortsätter, och utökas stadigt med nya rubriker i tidningarna. Vi tror bara att man skrapat på ytan för hur utbrett fusket är, och väntar bara på att fler och fler modeller från fler och fler märken skall avslöjas. För AutoStable och den del av tuning-branschen som jobbar med motorprogrammering, har avslöjandena ett par positiva effekter för oss. 


1. Dels tackar vi för den publicitet problemet har gett ämnet motorelektronik, motorprogramvaror, och det faktum att man kan justera saker som effekt, bränsleförbrukning och utsläpp genom programmering. Vi förstår att konceptet fortfarande förbryllar, men ju mer det pratas om det i media, desto bättre förståelse får våra kunder för problematiken men framförallt möjligheterna med motoroptimering som botemedel. 


2. Den andra aspekten är att de programvaror som bilindustrin släppt ifrån sig för att råda bot på sitt fusk, har hittills lämnat efter sig en ganska stor mängd missnöjda kunder. Många av dessa kunder får aldrig hjälp med sin bil, som plötsligt dricker mer diesel än den gjorde innan, och beskrivs som orkeslös efter uppdateringen hos märkesverkstaden, somliga rapporterar även fel på DPF och EGR som går att härleda till uppdateringen, väldigt kort tid efter åtgärd. 


Många säljer sin bil i frustration. Som tur är, börjar många andra kunder dock undersöka detta närmare, ”om en mjukvara kunde få bilen att gå sämre, måste en mjukvara även kunna få bilen att gå bättre och snålare” och på så vis hittar många av de drabbade till oss. Det är vi glada och tacksamma för. Välkommen även du med ditt samtal eller mail. 

 Källor: Nyfiken på att läsa mer om utsläppsskandalen? Här kommer några tips:
- TeknikensVärld erbjuder en bra sammanfattning: https://teknikensvarld.se/tiotusentals-svenska-bilar-inte-atgardade-efter-dieselgate/
- Netflix: Dirty Money, första avsnittet, första säsongen. 
- AutoMotorSport nämner ”dieselgate” i 149 artiklar: https://www.mestmotor.se/automotorsport/sok?q=dieselgate
- TeknikensVärld nämner ”dieselgate” i hela 381 artiklar: https://teknikensvarld.se/?s=dieselgate


Varmt välkommen till AutoStable Motoroptimering! 
_____________________________________________ 


📞 08 400 298 30
📧 hej@autostable.se
💻 www.motoroptimering.se
🔵 fb.com/motoroptimering
📍16 stationer: Umeå till Köpenhamn
🚙 Lånebil eller hyrbil på de flesta stationer
🏆 Rekommenderat företag hos Reco.se 5 år i rad.
Vi talar eller förstår 🇸🇪🇩🇰🇳🇴🇬🇧