Vad är en Steg 1-optimering och vad ger den för effekt på min bil?

Med en Steg 1-optimering menar vi en skräddarsydd omprogrammering av motorns befintliga styrenhet, hjärnan till motorn, kan man säga.
Dvs, inga trimboxar eller sladdar kommer att monteras i motorutrymmet, vi utgår istället ifrån bilens egen elektronik, vars mjukvara vi kan läsa ur, spara, förädla och skriva tillbaka.
En Steg 1-optimering är i nästan samtliga fall den mest kostnadseffektiva vägen till största effektvinst.

Till denna uppgradering är det populärt att komplettera med ett sportluftfilter och ett sportavgassystem för ytterligare någon extra hästkraft, samt lite bättre avgasljud.
Vi berättar mer om förutsättningarna för detta, nedan.

 
Effektvinster för olika motortyper:
Motorer har väldigt olika förutsättningar för effektökning. Såhär ser det generellt sett ut på de uppgraderingar vi gör.


Sugmotorer
:

En sk. "sugmotor" är benämningen på motorer som inte får hjälp att "överladda" och ytterligare fylla motorn med mer luftmassa från ex. en turbo eller en kompressor.

På en sugmotor så kan man enkelt säga att det är jordens atmosfärtryck som fyller motorn med luftmassa inför varje förbränning, vilket med andra ord gör det svårt att med bara mjukvaruförändringar nå några stora effektvinster, vi brukar prata om ca 5-7% ökad effekt och vridmoment i Steg 1. Dock finns det även här sugmotorer som är "strypta" från fabrik vilka kan ge en högre effektvinst än så.
 
Många firmor ger sig inte på dessa motorer alls, men vi hoppas att våra referenser talar sitt tydliga språk och förklarar det som är lite svårt att beskriva innan man upplevt det själv:

en optimerad sugmotor ger väsentligt mycket mer körglädje än vad siffrorna avslöjar.


Populära märken med sugmotorer vi optimerar: Porsche, BMW, Mercedes, Audi. Intressant angående sugmotorer i marin miljö:
På en utombordare innebär en omprogrammering bland annat att vi ofta kan ta bort elektroniska spärrar som begränsar effekten i en motor som har samma cylindervolym som en starkare version i serien.

Även på toppmodellen brukar det finnas utrymme till effekthöjning.

Turbobensinare / Turbodieslar:

Här blir det lite mer intressant.

Fabrikanterna och motortillverkningen har under en tid haft en tydlig trend: down-sizing (lägre cylindervolymer, färre cylindrar) och turbomatning, då fabrikanterna försöker göra så mycket de kan för att öka motorernas verkningsgrad (mängd effekt kontra bränsleåtgång).

Här låter man alltså motorn "överladdas" med som oftast en turbo - ibland fler.

Turbon, till skillnad från kompressorn, tar tillvara på motorns avgasenergi (som annars bara kastas bort i avgassystemet) och omvandlar delar av den till att hjälpa motorn in med mer luftmassa i komprimerad form.

Med mer luftmassa i motorn har man också mer syre att använda till förbränningen, vilket i kombination med avstämd bränslemängd ger möjlighet till "större" effektuttag ur en "liten" motor.

Detta ger oss faktiskt också goda förutsättningar för optimering, då en liten ytterligare förändring av överladdningen och tillhörande parametrar ger en stor effektökning.

Alla moderna dieslar har turbo.

Fler och fler bensinare får det numera också. Vi ser normalt effektökningar på ca 15-20% i snitt på en turbomatad motor, med undantag för motorer både på bensin och diesel-sidan som tack vare elektroniska begränsningar har potential till 40-50% ökning, ibland ännu mer.

 

---> Sök på ditt regnummer på startsidan så visar vi direkt hur mycket effekt din bil får, eller läs vidare vilka ytterligare möjligheter som finns med din bil! <----

 

 

Läs mer om sportluftfilter här! 

Insatsfilter och öppet sportluftfilter / CAI

Motorn behöver, precis som du, mycket och syrerik luft för att prestera som bäst. Luftburken i din bils motorutrymme har ett pappfilter som syftar till att rensa inkommande luft till motorn från smuts och partiklar som kan skada motorn. Originalfiltret är en slitvara som byts ut vid service. Bättre alternativ finns att investera i:


Insatsfilter i befintlig luftburk:

Ett uppgraderat s.k. sportluftfilter av rätt kvalitet, kommer att rena luften lika bra eller bättre än pappfiltret, men samtidigt öka mängden luft till förbränningen. 


Fördelar
Något bättre gasrespons
Någon extra hästkraft
Lite bättre bränsleekonomi
Filtret behöver inte bytas vid service - med rätt underhåll räcker det bilens livslängd.


Nackdelar:
Köp inget billigt. Dålig passform eller fel underhåll kan ge problem.


Vi rekommenderar:
www.knfilters.com

 

Öppet sportluftfilter / Cold Air Intake:

För bästa inflöde av luft monterar man ett öppet sportluftfilter som ersätter befintlig luftburk i motorutrymmet. På engelska kallas det oftast för Cold Air Intake eller CAI förkortat.


Fördelar
Bättre gasrespons
Extra hästkrafter, ibland påtaglig skillnad
Härligt insugsljud


Nackdelar:
Bra öppna sportluftfilter kostar en del.
Sämre skydd mot värmeutveckling i motorutrymmet
Sämre skydd mot smuts. 


Vi rekommenderar:
www.knfilters.com
www.airaid.com

 

 

Läs mer om sportavgassystem här!

Mer ljud: Sportavgassystem

“Vad kostar ett sportavgassystem och ger det bra extra effekt per krona?” är en väldigt vanlig fråga från våra kunder. I vår värld investerar man i ett avgassystem för ljudets skull främst - en optimering av mjukvaran är alltså fortfarande det allra mest effektiva sättet att nå mer effekt, per krona investerad. Kombinera de två och du får ut det allra bästa av båda världar!

 

Halvsystem / Catback-system

Till bensinare:
Ett sportavgassystem kommer att ge ett goare ljud till din bil. En stor V8-motor utan turbo kommer att svara bättre på ett sportavgassystem än vad en liten turbomatad fyrcylindrig motor gör, men båda kommer att få ett förändrat ljud. Någon kännbar effektvinst med endast halvsystem är svår att nå.  

Till dieslar: 
Vi har svårt att motivera investeringen i ett sportavgassystem till de flesta dieslar. Anledningen till det är att både turbo och dieselpartikelfilter slår sönder motorns naturliga ljud, och de förändringar man gör på avgassystemet bakom turbo och DPF har därför ganska liten effekt på ljud och prestanda. För att uppnå ordentlig skillnad i effekt och ljud måste original DPF ersättas eller modifieras. 

Vi rekommenderar:
Vi samarbetar med de flesta av de respekterade varumärkena inom sportavgassystem. Några av de vi anlitar oftast är: 


Supersprint.com - duktiga på prestandabilar!
Quicksilver Exhausts - bäst på brittiskt!
Remus Exausts - valuta för pengarna!
Ferrita Sweden - skräddarsytt och svenskt! 
 

För billigast effektvinst: välj en optimering av mjukvaran istället för avgassystem. 
För bättre ljud: satsa på ett halvsystem, så kallat catback-system. 
För kombination av mer ljud och maximal effekt: satsa på ett helsystem och anpassad mjukvara, så kallad Steg 2-optimering.


 

Läs mer om Steg 2-optimeringar här

Steg 2: Mjukvara, helsystem och filter

Klicka dig vidare och läs mer om Steg 2-optimeringar här!

 

 

Läs mer om Steg 3-optimeringar här!

Steg 3 och vidare

Klicka dig vidare och läs mer om större uppgraderingar här!

 

 

Växellådsoptimering

Klicka dig vidare och läs mer om programmering av växellådor här!

 

 

Läs mer om specialprogrammering här!

Specialtjänster

Klicka dig vidare och läs mer om alla våra specialtjänster här!

 

Tillbaka till våra tjänster